Hoe ga je om met een ongebalanceerde balans en de uitdagingen die daarbij komen kijken? In een van onze eerdere blogs hebben we gesproken over het belang van het nemen van financiële beslissingen. In de afgelopen jaren, waarin de coronapandemie en de energiecrisis een grote impact had op bijna alle bedrijven, zijn er veel van dit soort beslissingen genomen. Wanneer de druk hoog is, worden besluiten soms anders genomen dan in een rustiger periode.
Van steunmaatregelen naar normale bedrijfsvoering
Veel ondernemers hebben de afgelopen tijd gebruikgemaakt van steunmaatregelen van de overheid, wat op dat moment een goede oplossing leek. Echter, een groot deel van deze steun moet inmiddels worden terugbetaald, of is zelfs al terugbetaald. Hoewel de fiscus hier soepel mee omgaat, leidt dit tot zorgen bij veel ondernemers. Immers de marge is lang niet altijd hoog genoeg om naast de normale kosten voor bedrijfsvoering ook de aflossingen aan de fiscus regulier terug te betalen. Dit wordt nog versterkt door de uitdagingen waarvoor veel bedrijven momenteel staan, zoals de hoge inflatie.
Kies het juiste pad
Wij kunnen helpen met het op orde krijgen van de kasstromen waardoor ze weer in balans komen. Daarnaast bieden we heldere financiële prognoses aan om rust te brengen in onzekere tijden. Want hoe kun je op een ontspannen manier overstappen naar de nieuwe tijd waarin er geen steunmaatregelen meer beschikbaar zijn? En wat zijn de mogelijkheden om de steunmaatregelen terug te betalen? Welke rol kan de bank, fiscus spelen of zijn er alternatieve financieringsvormen om eventuele tekorten op te vangen?
Ingeteerd op werkkapitaal
Bij veel ondernemers zien we dat ze begrijpelijkerwijs hebben ingeteerd op hun vermogen, wat vaak betekent dat de balans nu minder sterk is dan voorheen. Gelukkig is het in de meeste gevallen mogelijk om nieuwe buffers te creëren, maar dit kan wel ten koste gaan van de ruimte om geld te verdienen. Het kan namelijk zijn dat er juist investeringen nodig zijn om de zaak weer op de rails te krijgen. Wij kunnen helpen om het juiste inzicht te krijgen in deze financiële situatie. Misschien is er wel extra kapitaal nodig om het vermogen te versterken, of een reorganisatie of financiële herstructurering als onderdeel van de transitiefase. Het is belangrijk om deze kosten mee te nemen in je prognose.
Het afbouwen van de steunmaatregelen en de overgang naar de normale situatie kunnen we integreren in een businessplan om snel uit de ontstane situatie te komen. Het kan echter lastig zijn om financiering aan te trekken wanneer je buffers volledig zijn uitgeput, terwijl je juist wil groeien door extra financiering aan te trekken. Hierdoor kun je verstrikt raken in een vicieuze cirkel. Veel financiers beoordelen namelijk dat er voldoende eigen vermogen moet zijn om vreemd vermogen aan te kunnen trekken. Maar bij veel bedrijven is het eigen vermogen in de afgelopen twee jaar flink gedaald, waardoor de balans niet meer in evenwicht is. Kortom, er zijn tal van uitdagingen waarbij we kunnen helpen.
Onze conclusie
Onthoud in ieder geval dit: er is een nieuwe start, er is een uitweg. De overgang van een situatie waarin steunmaatregelen geboden werden naar een situatie van een normale, gezonde bedrijfsvoering kan ingewikkeld zijn. Wij begrijpen dat dit overweldigend kan zijn. Gelukkig hoef je er niet alleen voor te staan. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, neem dan gerust contact met ons op. We staan klaar om je te helpen en samen te werken aan een solide toekomst voor jouw bedrijf.