‘Zijn er nog voldoende liquiditeiten? Kan ik de salarissen nog betalen volgende maand? Hoe lang kan ik de druk van de crediteuren nog aan? Het zijn zomaar enkele vragen waarvan ik weet dat ze mijn klanten bezighouden. En dat is begrijpelijk, we komen immers uit een ingewikkelde coronaperiode die ook nog eens langer duurde dan verwacht.’ Aan het woord is Arie Breekland, partner bij Crescera.
Van kansen zien naar defensief handelen
‘In een tijd als deze ontkom je er niet aan om, wanneer je bedrijf daarom vraagt, defensief te gaan denken. Een ondernemer heeft van nature in zich dat hij niet tot nauwelijks kansen wil missen, maar als het over je eigen bedrijf gaat dan is het ook krachtig om op defensieve wijze door de bedreigingen heen te manoeuvreren’, vervolgt Arie. ‘Dan kom je uiteindelijk weer tot kansen en tot succes. Maar soms zijn de bedreigingen tijdelijk zo sterk, dat je je eerst daar op zou moeten richten in plaats van op de kansen. Zo kom ik regelmatig bedrijven tegen die pas beginnen met herstructureren als er al serieuzere liquiditeitsproblemen zijn. Terwijl, als er winstproblemen ontstaan, je idealiter ook al bezig zou moeten zijn met kijken naar de structuur. In de praktijk zie je echter dat men nog wel kan leven met wat minder winstgevend zijn. Of dat door ondernemers en directie geaccepteerd wordt dat bepaalde debiteuren nu eenmaal later of soms zelfs tijdelijk niet betalen. Men gaat dan pas stevig aan de bak als het (eigen) bedrijf zelf in de knel komt te zitten. En dan is het niet twee vóór maar tien óver twaalf. In de zoektocht naar kansen, zijn er al dan al veel bedreigingen over het hoofd gezien en soms, met de beste bedoelingen, bewust genegeerd. En dat maakt de weg terug naar kansen, en dus succes, soms langer dan nodig.’
De juiste dialoog
‘Waar wij vanuit Crescera bijvoorbeeld een rol in kunnen spelen, is helpen met de dialoog tussen de ondernemer, de financiers en de aandeelhouders, een gesprek dat bij een herstructurering altijd gevoerd wordt. Uiteindelijk wil je als ondernemer, hoe dan ook, perspectief bieden aan de betrokken partijen: de weg van herstructureren is niet altijd even prettig, maar doorgaan zonder écht in te grijpen kan uiteindelijk betekenen dat er tientallen mensen ontslagen moeten worden, en dat is meestal nog veel pijnlijker’, aldus Arie.
Van bedreiging naar kans: ondernemers pakken het goed op
‘Gelukkig zien we dat veel ondernemers, waaronder bijvoorbeeld dga’s, ook zelf al in een vroeg stadium bij ons komen. Soms is dat omdat de financier(s) de ondernemer heeft geconfronteerd met de ontstane situatie. En in een ander geval hebben de aandeelhouders die geïnvesteerd hebben zich gemeld omdat de uit te keren dividenden anders uitpakten dan verwacht.’
Voorbereiden op herstructurering: juist als het goed gaat
‘Weet dat je je ook kunt voorbereiden op herstructurering terwijl het nog heel goed gaat met je bedrijf. Een eerlijk gesprek en vertrouwen over en weer gaan je helpen om zo snel mogelijk weer tot het nieuwe normaal te komen. Vanuit Crescera verwachten we, kijkende naar wat er gebeurt in de markt, dat er een golf aan herstructureringen aan gaat komen. Veel bedrijven hebben het dankzij de steunmaatregelingen van de overheid nog wel kunnen redden, maar nu men weer op eigen benen moet staan dient het moment zich aan om te kijken naar de operationele en financiële structuur. Stel jezelf eens deze vraag: ben ik financieel goed georganiseerd? Hoe snel kan ik reorganiseren? En, even overstappend naar de andere kant van de lijn, ben ik klaar voor alle overname opportunities die er zich voor gaan doen in de markt? Want ook dát zijn kansen. Verder praten of checken hoe je bedrijf en de marktomstandigheden ervoor staan? Neem dan even contact met ons op’, besluit Arie.