Geen steunmaatregelen meer? Zó vang je het op

Wat als de balans niet meer in balans is en je door de bomen het bos niet meer ziet? In één van onze voorgaande blogs hebben we gesproken over het maken van financiële beslissingen. In de afgelopen periode, waarin corona voor bijna alle bedrijven een hoofdrol speelde, zijn er veel financiële beslissingen gemaakt. En waar de druk hoog is, worden deze besluiten soms anders genomen dan je dat normaal in een rustige periode zou doen.

Van steunmaatregelen naar normale bedrijfsvoering

Zo is er door veel ondernemers gebruik gemaakt van steunmaatregelen van de overheid. Op zich natuurlijk een prima oplossing voor dat moment, maar de realiteit is dat een groot gedeelte van die steun ook weer terug betaald moeten worden. Gelukkig gaat de fiscus daar wel soepel mee om. Maar tegelijkertijd is het een zorg die veel ondernemers hebben. Zij vragen zich af: ‘Wat gaat er gebeuren nu ik weer aan de slag ga met ondernemen? Ben ik een gedeelte van mijn geld dat ik aan het verdienen ben kwijt aan het terugbetalen van die regelingen?’

Door de bomen het bos weer zien

En dat is precies een inzicht waarmee wij kunnen helpen, zodat bijvoorbeeld kasstromen weer mooi in de pas gaan lopen. Ook maken we heldere financiële prognoses die rust gaan brengen. Want hoe zorg je op een ontspannen manier voor de transitie naar de nieuwe tijd waarin er geen steunmaatregelen meer aangeboden worden? En welke mogelijkheden zijn er eigenlijk om terug te betalen? Welke alternatieve financieringsvormen zijn er om een en ander op te vangen?

Ingeteerd op werkkapitaal

Zo zien we bij veel ondernemers dat ze, begrijpelijkerwijs, hebben ingeteerd op hun vermogen. Dit betekent vaak dat de balans er minder sterk voor staat dan voorheen. Het is in de meeste gevallen wel mogelijk om weer nieuwe buffers te creëren, maar aan de andere kant moet er nu ook ruimte zijn om geld te verdienen. En daar kunnen dan juist weer investeringen (dus uitgaven) voor nodig zijn. En bij het verkrijgen van het juiste inzicht daarin, daar kunnen wij bij helpen!

Misschien is er wel extra kapitaal nodig om het vermogen aan te sterken. Als onderdeel van die transitiefase kan er ook een reorganisatie of financiële herstructurering nodig zijn. Maar herstructureren kost ook geld en dat moet wel weer meegenomen worden in je prognose, enzovoort.

Het uitfaseren van de steun en het opbouwen naar de normale situatie kunnen we vatten in een businessplan zodat de problematiek van deze ontstane situatie zo snel als mogelijk weer achter de rug is.

Het kan best lastig zijn om een financiering aan te trekken op het moment dat je buffers helemaal leeg zijn, terwijl je juist weer wil groeien door extra financiering aan te trekken. Je verzandt dan een beetje in een kip en ei-verhaal. Er moet volgens de beoordeling van veel financiers immers voldoende eigen vermogen zijn om vreemd vermogen te kunnen aantrekken. En bij veel bedrijven is dat eigen vermogen in de afgelopen twee jaar danig ingeteerd. Dus de balans is niet meer in balans. Kortom, uitdaging alom.

De moraal van ons verhaal

Onthoud in elk geval dit: er is een nieuwe start, er is een uitweg. De fiscus zet in op een soepele overgang vanuit een situatie waarin steunmaatregelen geboden werden naar een situatie waarin een normale, gezonde bedrijfsvoering kan ontstaan. Ingewikkeld? Ja, dat kunnen we ons voorstellen. Maar het is zeker niet nodig om alleen aan de slag te gaan. Zie je door de bomen het bos niet meer, of eigenlijk nog maar een heel klein beetje, neem dan contact met ons op. We kijken uit naar je bericht en denken niet alleen graag met je uitdagingen mee, maar steken ook praktisch onze handen uit de mouwen.